dinsdag 11 september 2012

Bijzondere Spelt Pita Broodjes

Een beetje student werkt graag een broodje Shoarma naar binnen. Helaas zijn de witte pita broodjes van de supermarkt niet erg gezond. Ze geven je bloedsuikerspiegel een optater en snel daarna daalt deze, waardoor je trek krijgt in suiker. Bovendien zit er in wit tarwemeel niet veel voedingsstoffen. Een goede vervanger die snel te bereiden is (en waar je bovendien geen oven bij nodig hebt) zijn pita broodjes van speltmeel. Dit meel bestaat namelijk uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten. Speltmeel is te koop bij de natuurvoedingswinkels en ketens zoals EkoPlaza bieden de laagste prijs. Een kilo speltmeel kost €2-3 en voor dit recept heb je maar een kwart van de inhoud nodig.

Ingrediƫnten (6 pita broodjes)

250 gram speltmeel
half zakje instant gist (zakje 7 gr)
1 tl suiker
1 tl zout
130 ml warm water

Bereiding

Doe het warme water in een grote mengkom. Los de gist samen met de suiker en het zout op in het warme water en laat dit voor 10 minuten rusten. Gooi de speltmeel erbij en kneed het geheel. Kneed niet te lang (max 3 min), want bij speltmeel breken de glutenverbindingen snel, waardoor het amper gaat rijzen. Leg een vochtige theedoek over de bak en laat het deeg een uur rijzen. Kneed daarna het deeg kort en maak er 6 balletjes van. Laat deze 10 minuten rusten en vorm er met je handen pita broodjes van (rond met in het midden boller). Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak de broodjes aan iedere kant ongeveer 3 minuten totdat de gedeeltes die de pan raken donkerbruin gebakken zijn. De broodjes kunnen ook gebakken worden in de oven in 15 minuten op 180 graden.



3 reacties:

Chantal zei

Hoi Gitta,
wat ik mij altijd afvraag bij het zelf maken van pitabroodjes is: kun je ze dan ook opensnijden als echte pitabroodjes? Want daar zit natuurlijk al de helft van de belevenis van een broodje shoarma in :D
Groetjes!

Ps. leuke blog!

Chantal zei

Oh, en nog een vraagje: zijn deze broodjes in te vriezen?

Groetjes

De culinaire student zei

Hoi Chantal,

Bedankt! De broodjes kun je opensnijden, want door de gist gaan ze enigzins rijzen zoals pitabroodjes uit de supermarkt. Let er goed op dat je dan het midden iets boller maakt. Invriezen heb ik zelf niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan en dan ontdooien in de broodrooster oid.

Een reactie posten