zondag 30 september 2012

Volkoren broodjes met lijnzaad en zonnebloempitten

Niets is lekkerder dan vers brood uit eigen oven. Het is ook nog eens goedkoper en bovendien gezonder, omdat er geen conserveringsmiddelen, geen suiker en minder zout in gaat. Daarnaast kun je lekker creatief zijn met verschillende meelsoorten, kruiden, zaden en noten. Na wat mislukte pogingen en misbaksels (lees: broodjes waarmee je een ruit met gemak kon ingooien) is dit mijn favoriete recept.



Ingrediƫnten (voor 6 harde bolletjes):

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 200 gram volkoren tarwemeel
  • 1 zakje instant gist (of 20 gram gedroogde gist)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • half kopje lijnzaad
  • half kopje zonnebloempitten

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Los de gist met het zout op in het water en laat het 10 minuten rusten.
3. Doe de meel in een kom en voeg het gistmengsel toe.
4. Kneed tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Probeer maximaal 5 minuten te kneden, want bij teveel kneden van speltmeel rijst het brood niet goed.
5. Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek of plastic folie. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
6. Bestrooi een werkblad met bloem en leg hier het deeg op. Strooi het lijnzaad en de zonnebloempitten over het deeg en kneed het kort door, zodat het zaad en de pitten verdeeld zijn in het deeg.
7. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en leg deze op bakpapier op een bakplaat. Laat 10 minuten rusten.
8. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar in de oven. 
9. Bestrijk de gebakken broodjes direct na het bakken met wat water voor een mooie korst.

0 reacties:

Een reactie posten